Про сайт

Наш кооператив існує вже понад двадцять років, проте останнім часом постало немало нагальних проблем, справитись з якими його нинішньому керівництву досить таки непросто. Тому будучи небайдужими до долі нашої власності ми, група членів кооперативу, виступили з ініціативою надати допомогу Голові та членам правління у вирішенні ряду організаційних питань, що стосуються життєдіяльності нашого колективу. З цією пропозицією ми звернулись до Голови кооперативу та намагались переконати його в доцільності такої співпраці. Чи вдалося? Побачимо.

Ми жодним чином не маємо на меті підміняти в роботі виконавчі органи кооперативу чи перебирати на себе їх повноваження, ми хочемо лише допомогти та при необхідності підказати найбільш раціональні шляхи вирішення проблем. Цей сайт не є офіційним, як неофіційними є й наша група і її робоча назва - "Небайдужі". Нам би хотілось щоб не залишалися байдужими й решта членів кооперативу. Ми запрошуємо всіх брати участь в обговоренні злободенних питань, вказувати на недоліки та вносити пропозиції щодо їх усунення. Переконані, що спільними зусиллями ми зуміємо врятувати наш кооператив від остаточного занепаду.

Застережні положення «-

пʼятниця, 21 квітня 2017 р.

І все ж таки Статут

Проблема статуту нашого кооперативу не раз порушувалась і в дописах, і в багатьох коментарях до них. Адже чинний статут, який був прийнятий майже чверть століття тому, втратив свою актуальність, не відповідає вимогам і реаліям сьогодення, не узгоджується з окремими положеннями Закону України "Про кооперацію" і тому потребує внесення кардинальних змін чи й взагалі нової редакції. Вважаємо, що доцільніше було б все ж затвердити його в новій редакції.

Зауважимо, що цим мало би зайнятись Правління вже давно. Але, напевно, не вистачило часу за більш важливими справами.

Тому ми взяли цю роботу на себе. Членами ініціативної групи підготовлено варіант проекту статуту. На нашу думку, після широкого обговорення, можливо редагування та узгодження, його можна було б винести на затвердження зборам. Наголошуємо – після якнайширшого ознайомлення і обговорення. Адже приймати на зборах з голосу такий важливий документ як статут, що налічує понад два десятки сторінок – нереально.

Опрацьовуючи цей документ, ми узгоджували його з чинним законодавством, вивчали і використовували досвід інших подібних кооперативів. Водночас спробували максимально наблизити його до наших реалій. При цьому враховували можливість змін на краще, в той же час намагались убезпечити в подальшому від волюнтаризму і кулуарщини, незалежно від того, яким буде правління і хто його очолюватиме.

Днями ми запропонували Голові правління Хомяченку В.М. долучитись до опрацювання запропонованого нами проекту нової редакції статуту, на що він, як ми зрозуміли, люб’язно погодився.



Отже, закликаємо й вас, шановні колеги, до участі в доопрацюванні запропонованого проекту.

Не будьте байдужими, долучайтесь!

Текст проекту Статуту ТУТ.

15 коментарів:

  1. Дмитрий Дмитрович21 квітня 2017 р. о 19:11

    Yes,молодцы. Процесс пошел. Так,что спящие, подтягивайтесь и вливайтейтель в развитие событий. С устава все начинается и меняется. Комментарий по уставу после изучения.

    ВідповістиВидалити
  2. Володимир Іванович26 квітня 2017 р. о 13:22

    Дуже не поганий проект, але як і всі подібні документи, вимагають серйозного підходу, так як це запорука майбутньої нормальної життєдіяльності кооперативу.
    У проекті є пункт 11.3:
    "11.3. Голова Правління є гарантом Статуту і представником Кооперативу у всіх державних органах виконавчої влади, установах, в тому числі органах прокуратури, МВС, ДПА, Мінюсту України..."
    Вважаю, що потрібно посилити відповідальність "гаранта Статуту" за невиконання своїх обов'язків шляхом прописання механізму контролю за їх виконанням і, при необхідності, відкликання/переобрання.
    Цьому всьому є сьогоднішнє підтвердження стану справ в кооперативі, абсолютна безконтрольність і безкарність Правління на чолі з Головою кооперативу.

    ВідповістиВидалити
  3. Всем доброго времени суток! Меня зовут Борис, я унаследовал один из боксов в кооперативе... И уже успел начитаться здесь такого что волосы дыбом 0_0? Я так понимаю проблем выше крыши?!... И я готов вместе с вами их решать поскольку, также заинтересован в сохранности имущества! Касательно правления кооператива моё мнение надо их менять и причем срочно!!! Готов принимать участие в собраниях, обсуждениях и т.д. Мой тел. +38 (063) 733-09-92 Борис

    ВідповістиВидалити
  4. Настя Охріменко2 травня 2017 р. о 21:19

    Новый Статут - это очень правильно. Но... Как быть со старым? Каким бы он там ни был, но для нас он - закон. По крайней мере в части, которая не противоречит законодательству. В Уставе есть чёткая норма ежегодно собирать общее собрание. Почему не собирается? Закон "Про кооперацію" ограничивает лигитимность правления пятью годами. Как понимать гробовое молчание нашего так называемого "правления" уже шестой год? Нечего сказать? Но ходят упорные слухи, что как раз-таки поговорить есть о чём. Похоже залезли наши "лидеры" в дерьмо - дальше некуда.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. А почему бы не потребовать собрание через суд. Ведь налицо явная узурпация, причем с растранжириванием кооперативных денег. Вернее с воровством денег. Инициативная группа, выступите с такой инициативой, а народ поддержит, можете не сомневаться.

      Видалити
    2. Нужно провести собрание самим, если председатель отказывается это делать и потом уже думать, как поступать дальше. Что же мы варимся каждый на своей кухне у компьютера. Да многие-то и компьютером не пользуются.

      Видалити
    3. Двумя руками за Ваши слова!!! Как не горько признавать, но Статут все-таки мутный. Простите, но проще найти другой на 15 страниц в Интернете без конкретных выпадов в сторону членов Кооператива. Но если пытаться собираться самостоятельно, то нас должно быть приличное количество!!! Taksist Star если шо, то «Какой-то наш юрист» с вами!

      Видалити
    4. Настя Охріменко10 травня 2017 р. о 23:19

      Мутный, мне кажется, статут какраз нынешний. Он позволяет вороватым наперсточникам-хомяченкам безнаказанно делать из нас лохов. И не совсем понятно в чем Вы увидели "конкретные выпады в сторону членов кооператива"? В целом я бы поддержала предложенный вариант. Упрощать, мне кажется, не стоит.

      Видалити
    5. Для документа 1998 года Статут очень даже ничего, тем более, что действует он в той части, что не противоречит Закону Украины «О кооперации». То есть, кооператив в своей деятельности должен руководствоваться нормами закона. Кроме того, в Статуте есть пункт 3.23., а по тексту предложенного нам проекте даже слова нет «пай» (или есть?). Далее:
      - «действительные и временные члены Кооператива». Если человек является собственником бокса (гаража), то какой он временный член Кооператива? Считаю, это ограничение его прав собственника, а с другой стороны, если право собственности на бокс (гараж) не оформлялось, то мы кто – постоянные пользователи или тоже собственники? А вот понятия «Ассоциируемый член кооператива» (ст.14) в проекте нет, и почему? Вдруг у нас такие есть или будут!
      - пункт 5.11. Считаю не нужным давать копию идентификационного кода. Даже при оформлении протоколом решения учредительного собрания (ст.7) его нет
      - подпункт 5.16.1, 5.16.2. – как это будет проверяться (устанавливаться), 5.16.5. – каким образом это будет фиксироваться, 5.16.6. – вообще не основание для исключения. А вот подпункт 5.18. наоборот дополнить бы для того чтобы не формировать долгов новым членам Кооператива положением о том, что «заява розглядається за умови погашення боргів». В принципе, принудительное исключение из членов Кооператива это превышение полномочий.
      - пункт 5.5. – один бокс – один голос (права собственника!)
      - подпункт 6.1.3. «пільги і переваги» и какие у нас есть? А вот есть статья 25 о распределении дохода, как она реализуется в этом проекте?
      - подпункт 6.1.7. а для кого Закон Украины «Об обращении граждан», зачем разрабатывать внутреннее положение?
      - подпункт 6.3.4. Как член кооператива может нести материальную ответственность за исполнение правил безопасности на территории Кооператива?
      - подпункт 6.3.6. Кто и как определят размер возмещения ущерба на территории Кооператива? (Согласно статье 36 Кооперативная организация обеспечивает исполнение установленных в соответствии с законодательством требований об охраны труда, техники безопасности, санитарных требований на производстве)
      - подпункт 6.3.7. и 6.3.9. непонятно введение фразы «личная финансовая задолженность», новый вид или сумма взносов?
      - пункт 6.4. Это совсем не компетенция собрания Уполномоченных. Вообще-то этим проектом недостаточно регламентирован вопрос собрания Уполномоченных. Хотелось, чтобы это был соображающий специалист, то есть ФИО, опыт работы, указание этажа его бокса, хотя бы.
      - пункт 6.6. категорически нет. Хорошо, есть задолженность, не погашается, год, два. И на основании этого пункта Кооператив будет иметь права на мои материалы, оборудование, может заставить потрудиться, передать какое-то личное недвижимое имущество, в т.ч. и гараж???
      - никак не различается содержание боксов членов кооператива и приватизированных боксов, об этом даже не указано.
      Кроме того, раздел 3. совсем не раскрывает вопрос. Обслуживает что…, удовлетворение потребностей, в чем… Виды деятельности – организация строительства гаражей! А как же состояние, эксплуатация пятиэтажного гаража??? Да и сколько их можно строить??? Целевое использование земли «06.02 – для колективного гаражного будівництва» Так уже построили. Правда, не знаю, введен ли пятиэтажный гараж в эксплуатацию. А вот индивидуального гаражное строительство - не отвечает целям выделения земли!?
      Ну и принцип – один член Кооператива – один голос уже рассматривался, но в проекте осталась старая норма!

      Видалити
    6. Продолжение.., Раздел 7.
      - пункт 7.2. Предлагается всех членов Кооператива собирать, только если нужно принять решение о ликвидации (реорганизации) Кооператива. Но статья 15 Закона Украины «О кооперации» закрепляет за общим собранием значительный объем полномочий!
      - пункт 7.5. (с подпунктами) Здесь нужно задуматься! Собрание Уполномоченных наделяется значительными полномочиями, а порядок делегирования Уполномоченных для участия в Собрании Уполномоченных, кстати, не определен. На практике нам предлагают голосовать за 20 человек (обезличенных), которые фактически будут принимать решение Общего собрания членов Кооператива!!!
      - подпункт 7.5.6. К компетенции собрания Уполномоченных предлагают отнести принятие при необходимости решений по всем вопросам деятельности Кооператива, которые относятся к компетенции Правления???
      - пункт 7.7. исключить фразы «Правлінням або Головою Правління за власною ініціативою», «за резульататами перевірки і виявлених значних недоліків в діяльності Кооперативу», «якщо цього вимагають інтереси Кооперативу і вирішення їх в компетенції цих зборів» (ст.15)
      - пункт 7.10. А может не изменения, а включения в повестку дня дополнительных вопросов. А информировать членов Кооператива как? Если Собрания Уполномоченных, то понятно – 20 человек не проблема.
      - пункт 7.12. слово не «правочинні» а «правомочні».
      - положения пункта 7.12. и второе предложение пункту 7.13. дублируются.

      Видалити
  5. Статут это очень хорошо, наработала Инициативная группа! Но, прошу обратить внимание Раздел 6 (права и обязанности членов кооператива) начинается на странице 8, заканчиваются на странице 11. Складывается впечатление, что члены кооператива должны Кооперативу теперь не только взносы (членские, эксплуатационные, вступительные, целевые), но и отвечают перед Кооперативом деньгами, необходимыми для Кооператива материалами или оборудованием, трудовым участием, а также своим личным недвижимым имуществом, которое находится на территории Кооператива.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Валентин Кириллович21 листопада 2017 р. о 14:46

      Мне кажется, Вы несколько утрируете действительность. Шестой раздел занимает чуть меньше двух с половиной страниц, половина из которых это все -таки ПРАВА членов кооператива.

      Видалити
  6. Щось перестав відкриватися документ за посиланням.
    Зауваження і пропозиції до тих пунктів Статуту, що встиг прочитати:
    Не визначено, власне, що таке кооператив і хто може бути його членами, а це важливо. Тому в Розділ 1 або 2 потрібно додати одним з найперших пункт, що за змістом відповідає визначенню обслуговуючого кооперативу згідно ЗУ "Про кооперацію" (Типу: "Кооператив утворено шляхом об'єднання фізичних та/або юридичних осіб..." й далі по тексту(ст.2 ЗУ).
    п.2.3 некоректно сформульований перелік. н-д, зараз в пункті є державні органи і немає згадки про органи місцевого самоврядування; Загальні назви видів судів пишуться з маленької букви (суди, господарські суди, адміністративні суди); Навіщо писати "в судах/господарських/адміністративних судах всіх рівнів", а потім окремо виділяти вищі ланки, але не вказувати апеляційні і т.ін.? Якщо вже перераховувати, то все. Гадаю, тут краще взяти перелік підприємств, органів, установ із типової загальної нотаріальної довіреності.
    2.6 Пропоную: "Кооператив є власником майна, набутого на підставах і в порядку, передбачених нормами чинного законодавства України і положеннями Статуту Кооперативу."
    2.9 чому саме борги, а не зобов'язання, як у п. 2.8?
    3.3 Пропоную:"Для належного виконання мети і завдань своєї діяльності Кооператив має право залучати до виконання певних робіт та/або надання послуг третіх осіб, що здійснюють відповідно до закону відповідні види економічної діяльності і мають необхідний рівень кваліфікації."
    5.5 Я за принцип один гараж - один голос. Не треба вже цих совкових закидонів :) Якщо боїтесь, що хтось тут скупить більшу частину гаражів і буде царювати, можна ввести якесь сукупне обмеження. Наприклад, якщо одна особа має у власності кількість гаражів, що у сукупності дають їй на Загальних зборах, скажімо, 10% (або 15%, 25% і т.д) і більше від загальної кількості голосів на Зборах, то ця особа вважається такою, що має 1 голос. Але, на мою думку, і це зайве. Гірше, ніж зараз, не буде. Ну і що з того, що раптом хтось придбає тут 2, 3, або навіть 5 чи 10 гаражів? У порівнянні з 1000+ власників це мізер. Я б ще розглянув варіант голосування не за кількістю гаражів, а за їх площею, як більш справедливий і точний.
    5.11 Згадка про вступний внесок без конкретики - потенційно "корупційна" норма. Подібне вже проходили колись нові власники квартир в будинках з діючими шахрайськими ОСББ, коли цей момент було не визначено і правління могло вимагати за вступ дурні гроші. Потрібна вказівка тут або відсилка на іншу норму, що встановлює чіткий порядок визначення розміру внеску - н-д, в розмірі щомісячного або щоквартального (або інший розмір) внеску, визначеного рішенням Загальних зборів (зборів уповноважених) на цей рік.
    Додати 5.15.5: "припинення члену кооперативу-юридичної особи".

    В Статуті немає вказівки, які є для особи наслідки виключення її з членів кооперативу. А тут можуть бути різні варіанти в залежності від того, чи у особи гараж у приватній власності чи досі ні. Все це потребує визначення. Паралельно з цього витікає, що особа може бути у статусі Тимчасового члену кооперативу (коли вона власник гаражу, але з певних причин не є Дійсним членом кооп.) необмежено тривалий час, оскільки рішенням Заг. зборів кооп чи правління неможливо позбавити особу права власності на гараж.
    Поки що все. Далі буде, як відновиться доступу до документу :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дмитрий Дмитрович16 травня 2017 р. о 23:36

      Только, что проверил - устав открываеться. Проверьте компьютер.

      Видалити
    2. Более внимательно вчера и сегодня почитал проект Устава, попытался примерить его на наши реалии. Документ конечно же на несколько порядков превосходит ныне действующий (или точнее сказать - бездействующий). Если будет принят новый, сумеем ли выполнять его? Но альтернативы нет,принимать необходимо.

      Видалити